Kang’wina som traditionel helbreder

Af Mette Sumo Lotus

Mzee Kang'wina som naturhelbreder. Klik for en forstørrelse!
Klik for en forstørrelse

I 1994 var jeg på Bujora bl.a. (i samarbejde med en biolog) at forsøge at få dokumenteret plantearter og evt. dokumenterede virksomme indholdsstoffer i de lægeplanter, som stedets barfodslæge Joseph Lupande brugte i behandling af sine patienter.
Under besøget besøgte vi selvfølgelig Kang’wina og hans familie. På det mennesketomme bjerg blev vi mødt af den gamle og hele familien, der brød ud i sang og dans for at sige velkommen til os. Og vi blev budt på alt, hvad huset formåede, dvs. små bitte tørrede fisk, som vi ellers herhjemme giver til vores katte.
Kang’wina havde netop besøg af et par og deres barn, der havde bronchitis, og jeg var heldig at kunne være med i Kangwinas freniJringelse af tædicin. Først hentede han hele sit medicin arsenal- en lang pind fyldt med kalabasser med alskens medicin i. Han havde dog ikke netop den medicin, der skulle til i dette tilfælde, så han gik ud i "skoven" og kom tilbage ned strimler af en bestemt bark. Herefter kogte han barken. Da jeg spurgte hvor længe den skulle koge var svaret: "Indtil det skummer meget". Aha- tænkte jeg - der er saponin i barken. Et stof, der også findes i danske lægeplanter: Sæbeurt, quillajabark og andre lægeplanter. Netop saponinholdige planter er kraftigt slimløsende. Den gamle vidste nok, hvad han gjorde.
I vores videre snak om lægeplanter var der flere sammenfald. Skønt Kang’wina ikke kendte indholdsstofferne af navn, så vidste han alligevel hvilke træer og planter, der kunne bruges til hvad
Tilberedning og behandling af barnet tog et par timer. Og alene Den Gamles overbevisende, rolige omsorgsfulde behandling af barn og forældre må have været nok til, at de alle følte sig bedre tilpas.

Hilsen fra Bernard og familie i Senegal

Vi skal hilse fra Bernard i Abene, Senegal. Bernards datter Clemance født i august 1999 og hans kone Madeleine trives begge 2 godt. Og Bernard har travlt. Han har ryddet sin fars jordstykke midt i landsbyen, har fået fremstillet mursten - og er nu igang med at bygge hus under et stort mangotræ.
Bernard har haft travlt sidste vinter, har han var hovedarrangør og kasserer for Abenes festival, der trækker musikere, dansere og tilskuere fra hele Senegal.
Bernard har sin egen dansegruppe (+ orkester), mest bestående af piger, han har trænet fra de var helt små. Vi har set dem optræde flere gange, men i år var de helt forrygende gode.

Solceller og rent vand i Abene
Vores sidste besøg i Senegal førte til kontakt med et firma, der bl.a har speciale i solceller. Vi startede med at købe et anlæg til vores eget hus nær Atlanterhavet, og det fungerer upåklageligt: 2 lysfølsomme plader på taget, 2 batterier, en omformer og lidt ledning. Og så er der både lys og strøm til batterier, boremaskiner, køleskab osv.
Firmaet har aftale med 75 landsbyer i Gambia. Der leveres et solcelleanlæg og en pumpe til landsbyernes brønd. Dette betales af regeringen i Gambia. Solcellefirmaet tilbyder en "forsikring", der betales med et mindre beløb om året, hvorefter landsbyen simpelthen tilkalder firmaet, hvis noget ikke fungerer. Tingene repareres eller udskiftes, og det eneste, der betales er transport af reparatørerne.
Vi er nu i gang med at undersøge mulighederne for at få noget lignende op at stå i landsbyen i Senegal.

 

Klik her for at komme til startsiden

Send os en hilsen:
Email til Utamaduni

Eller kontakt os via hjemmesiden

Tilbage til startsiden

chart.dk

Flink-E-link * En linkudvekslingsservice fra Safi.dk

| More